vrijdag 3 juni 2016

De klokken van de Broekhovense kerk


Een korte geschiedenis

Op de Broekhovenseweg, een drukke straat ten zuiden van het Tilburgse centrum staat een kerk, die gewijd is aan Onze Lieve Vrouw Moeder van Goeden Raad.
Vóór de oorlog hing er een luidklokje in de dakruiter op de koepel van de kerk. Dit klokje is bij de inventarisatie in 1943 als volgt omschreven:
Registratienummer: 6/B/223, diameter 56 cm, gewicht 155 kg. 

Onbekend is of het klokje verloren is gegaan. Vandaag de dag hangt een klok van hetzelfde gewicht in dit torentje - dat is de huidige angelusklok.
De grote toren zelf heeft in die periode geen klokken gehad (tot zover bekend).

In 1954 is men weer begonnen met de aanschaf van nieuwe klokken. Begonnen werd met één klok, die onder andere door kaartverkoop werd gefinancierd.  Dit gebeurde naar aanleiding van het zilveren priesterjubileum van  mgr. Wilhelmus Mutsaerts, die ook zijn 'eigen' klok inwijdde. Op deze klok staat dan ook het mooie opschrift:


               SCHAPEN SCHONKEN MIJ BIJ 'T ZILV'REN FEEST 
               DE HERDER TER ERE MAAR GODE HET MEEST 

               DE NAAM WILHELMUS WERD MIJ GEGEVEN 

               IK ROEP BROEKHOVEN TOT GEEST'LIJK LEVEN


Drie jaar later was er weer genoeg geld voor een nieuwe klok. Ook deze zou onder andere door kaartverkoop gefinancierd worden zijn - op de klok staat namelijk: 

              MET KAARTSPEL KWAM IK TOT HET LEVEN 
              PETRUS' NAAM WERD MIJ GEGEVEN 
              PASTOOR VAN OORSCHOT HEM TER EERE 
              ONZE HERDER VAN WELEER
              TILBURG, BROEKHOVEN, 1. JULI 1958

Duidelijk valt op te maken dat Petrus van Oorschot (1888-1952) werd opgedragen. Onbekend is waarom voor de naam Petrus is gekozen. 

Één klok miste. En dat was de klok die het motief "Te Deum Laudamus" completeerde. Want, zo gaat het verhaal, elke kerk probeerde een gelui met dit motief aan te schaffen, omdat men hiermee kon laten zien dat de kerken rijk waren. 

Deze klok werd Henricus toegewijd, 50 jaar na de inwijding van de kerk zelf. Ook deze klok heeft een opschrift wat aansluit op de wijding:

                1913-1963 
                IK JUBEL HOOG VANUIT DE TOREN 
               OM HET GOUDEN PAROCHIEFEEST
               HENRICUS NAAM IS MIJ VERKOREN 
               PASTOOR MERTENS HULDIG IK MEEST 

Alle drie de klokken luiden nog steeds voor de missen (zondag om 10:15).

Doordat de toren niet al te grote galmgaten heeft, de klokken in een grote ruimte van beton staan klinken de klokken erg goed. De akoestiek is enorm. Ook de hoge kwaliteit van de klokken geeft het totaalbeeld een erg aangename indruk. 
Persoonlijk gezien - het mooiste gelui in Tilburg, wat gegoten is door Petit & Fritsen.


Hieronder vindt u een filmpje van de klokken, waarbij eerst alle klokken apart worden geluid, en later alle drie tegelijk.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten